Naam:

Jeroen S de Bruin

Locatie:

Hattem, Nederland
Ik werk ook in opdracht en op freelance-basis

Contact details:
mail(apestaartje)jeroendebruin.eu
06 41603583
Jeroen S de Bruin
Van 1993 tot 1997 studeerde ik Vrije Beeldende Kunsten aan het SISA te Antwerpen, gevolgd met een jaar aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Vanaf jonge leeftijd was ik gefascineerd in het observeren van de schoonheid in natuur en mensen en zag het als uitdaging om deze zo realistisch mogelijk te reproduceren.

Na de academie heb ik gewerkt als een freelance decoratief kunstenaar en maakte ik muurschilderingen voor bedrijven en particulieren, soms decorstukken voor theater, en verder opdrachten in aquarel, pentekeningen en portretten.

In de tijd na de academie was mijn schilderwerk zowel realistisch als decoratief, en begon ik langzaamaan te worstelen met het gevoel vast te lopen in mijn expressie vanwege de drang naar realisme. Dit in contrast met mijn schetsen, waarbij lijnen, vormen en kleuren minder beheerst werden door deze drang. In vluchtige schetsen kon ik veel meer van mezelf leggen. Na persoonlijke tips van een paar ervaren kunstenaars om meer expressief te zijn begon ik een meer abstracte stijl te ontwikkelen.

Tijdens en kort na de periode dat ik in Edinburgh in Schotland woonde (2004-2009) bouwde ik mijn werk op in lagen en streefde naar sterke composities van kleuren, vlakken en lijnen. Alhoewel ik voornamelijk met acrylverf op paneel werk kreeg ik in deze periode ook interesse om andere media te gebruiken en andere vormen te gebruiken dan het traditionele rechthoekige paneel. Na de periode in Edinburgh heeft mijn schilderwerk enkele jaren stilgelegen. Hiermee is ook een einde gekomen aan de periode van abstract werken. Sinds 2014 ben ik opnieuw realistisch gaan schilderen, maar nu op een meer eigen wijze.

Het meest voorkomende thema in mijn schilderwerk is wat ik zie in mensen en hun omgeving. Ik maak daarbij zichtbaar wat onzichtbaar is door middel van metaforen. Ik wil hiermee iets toevoegen aan het leven van anderen, verdieping brengen, of vragen stellen richting herstel in persoonlijk leven.

Naast schilderen ben ik actief als psychosociaal therapeut en ambulant hulpverlener. Ook hier is observeren, verhelderen en herstel brengen in het leven van mensen een passie van mij.